Dyrt för Heby kommun att lösa dagisbrist

I Heby kommun råder som P4 Västmanland tidigare rapporterat akut brist på förskoleplatser. En orsak är inflyttningen av barnfamiljer till kommunen. Femtio barn behöver plats under året - och för att lösa problemen med lokaler och personal handlar det om kostnader på minst fem miljoner kronor.
Dagis-situationen i Morgongåva har nu klarats upp genom att ytterligare en avdelning öppnats. Men i Vittinge, Tärnsjö och Östervåla är köerna långa och lösningarna dyra. En orsak är inflyttningen av barnfamiljer till kommunen. Visserligen visar befolkningsstatistiken för 2002 att Heby har tappat något, men totalt har 740 personer flyttat till kommunen under fjolåret och många av dem är barnfamiljer. Och den inflyttningens baksida har blivit en svår brist på dagsiplatser. Att klara lagens krav på ett erbjudande om plats inom fyra månader är helt uteslutet i Heby. Snarare finns det exempel på sju åtta månaders väntan, vilket gjort att många anmälningar gått till länsrätten som också fällt kommunen för bristen på förskoleplats. Och det ser inte ljusare ut när 2003 just börjat. I Tärnsjö väntar 20 barn på att få dagisplats och där kan före detta distriktssköterskemottagningen bli räddningen. Men det kostar 1.4 miljoner hyra den och att anställa mer folk, vilket heller inte är lätt. I Östervåla finns inga lokaler utan där föreslår förskoleledningen att kommunen bygger ett par modulhus. Men vad det skulle kosta vet man inte och än mindre när de skulle kunna stå på plats. Däremot redovisas en kostnad på 2,5 miljoner för personal och utrustning. I Vittinge behövs minst 14 nya platser till hösten och även här finns modulhus som ett alternativ till en anpassad lägenhet. Men bygg- eller hyreskostnader vet man inget om - bara att det kostar en halv miljon extra för utrustning och personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".