Fritt val kan äventyra vården

Om för många patienter vill till samma mottagning kan friheten att välja vård bli ett problem.

Flera familjeläkarmottagningar i länet oroas nu över att man inte ska klara kvaliteten på vården sedan det tak, som maximerade det antal patienter man kunde ha listade, försvann vid årsskiftet.

Fem mottagningar ansökt om dispens för att få ha kvar taket.

Taket som maximerade det antal patienter man kunde ha listade försvann vid årsskiftet, när ”Vårdval Västmanland” infördes.

Nu måste man inom tre månader kunna ta emot alla patienter som vill byta till just den mottagningen.

Hittills har fem familjeläkarmottagningar ansökt hos landstinget om dispens, eftersom man vill ha kvar listningstaket.

Bland dem finns Citypraktiken, med verksamhet i Västerås centrum och i Tillberga.

- Med nuvarande arbetsuppgifter och nuvarande bemanning så tror vi att vi kan klara ett listtak på 15 000. Är det så att vi inte får taket, utan det går över 15 000, då kommer ju arbetsbördan för samtliga som jobbar här på Citypraktiken att bli för stor, säger verksamhetschefen Per Åhman.

- Då ökar ju risken för medicinska misstag, och vi kommer inte att kunna upprätthålla den medicinska säkerheten och inte servicekvaliteten heller; alltså kontinuitet och tillgänglighet osv.

- Men det som bekymrar oss mest är den medicinska säkerheten, säger Per Åhman till P4 Västmanland.

Att Citypraktiken kommer att öka antalet listade patienter är helt klart, enligt honom.

- Det är mycket bra att patienterna får välja själva. Men patienten kan ju inte känna till vilken kapacitet vi har, och det finns ju en risk att vi lurar patienter då om det visar sig att vi inte klarar av vårt åtagande för att vi har för mycket patienter, säger Per Åhman, verksamhetsledare på Citypraktiken, till P4 Västmanland.

Om de fem mottagningar som ansökt om dispens kommer att få det är ännu inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.