Bra dyslexihjälp på MdH

Talböcker på bara femton minuter. Det får de omkring hundra studenter med dyslexi på Mälardalens högskola sedan årskiftet. Tidigare fick de vänta i uppemot en månad.
Över huvud taget när det gäller hjälpmedel för dyslektiker ligger högskolan långt fram, säger Stefan Dahlgren som utbildar i de dataprogram som används av dyslektiker på Mälardalens högskola. - När det gäller den individuella dataprogramutbildning som jag har hand om, så är vi faktiskt först i Sverige med det. Och vi är en av två högskolor som har det här projektet med TPB. TPB står för talboks- och punktskriftsbiblioteket i Stockholm, och därifrån kan studenter med dyslexi beställa sin kurslitteratur på CD. Före årsskiftet kunde det ta upp till en månad att få hem böckerna, ibland dröjde det tills efter att kursen tagit slut. Men nu kan högskolans bibliotek ladda hem böckerna via nätet, och då går det på bara 15 minuter. Snabba talböcker är inte det enda som dyslektiker på Mälardalens högskola får. Egna CD-spelare, dataprogram som hjälper med rättstavning och meningsbyggnad och programmet Infovox, som får datorn att läsa vilka texter som helst. - Programmen har hjälpt mig att bli mer självständig, att kunna jobba och känna mig trygg. Jag har egna arbetsverktyg och behöver inte fråga andra om hjälp och råd, säger Josefi Eriksson, som är dyslektiker och läser beteendevetenskapliga programmet. Hon har haft stor hjälp av högskolans hjälpmedel. I framtiden ska det och bli ännu lättare. Då ska studenterna kunna ladda hem böckerna hemma via sin egen dator. Ett lyft tycker Josefi Eriksson. - Det tycker jag skulle vara väldigt bra. Då slipper jag gå till någon annan, och känna mig beroende av en annan person.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".