Sala

Många JO-anmälningar mot Salberga

Antalet JO-anmälningar mot Sveriges nyaste och största fängelse, Salberga kriminalvårdsanstalt i Sala, är nu uppe i nästan 60 stycken på sju månader. Anmälningarna gäller både häktet och anstalten och handlar framförallt om vardagliga rutiner och bemötande från personalen.

Ledningen skyller på inkörningsproblem, men det argumentet biter inte på de intagna. 45-årige Putte Löfvendahl kom till Salberga från Österåkeranstalten i september förra året. Han är dömd för ekonomisk brottslighet till fyra års fängelse.
På Salberga är han ordförande i de intagnas förtroenderåd och han beskriver vardagen innanför murarna som en ständig kamp med allt från postgång och telefonrutiner till nitisk personal och dålig ventilation.

I det kala besöksrummet ger han exempel efter exempel på hur det som fungerar på andra anstalter, inte fungerar på Salberga. Han är mycket kritisk till att ledningen beskriver problemen som inkörningsproblem:

- Är det en öppnad anstalt så ska det vara en fungerande anstalt. Det finns anstalter på andra ställen i Sverige som man kan ta koncept ifrån så att det blir en fungerande vardag, säger Löfvendahl. Han suckar och kallar verksamheten vid Salberga för ett jippo, eftersom det är så omfattande problem, som påverkar de intagna:

- Vår vardag blir totalt miserabel och mycket svårare. Nu är det inte så att vi sitter och tycker ”oj, det är så synd om oss”, det är inte det det handlar om, säger han. När de inte löser problemen efter att vi har tagit upp dem, så undrar man vad ledningen gör? Det är en ohållbar situation just nu, säger Putte Löfvendahl till P4 Västmanland.

Kriminalvårdschef Christer Fränneby är medveten om kritiken och det stora antalet JO-anmälningar. Han säger att ledning och personal ständigt jobbar med att förbättra för de intagna, men det kommer att ta lång tid:

- Det har inte startat en sådan här stor anstalt sedan mitten av 60-talet, så det finns inte så goda erfarenheter från andra att starta en så stor verksamhet från början. Många som har givit mig råd säger att du får räkna med att det kommer att vara rörigt åtminstone ett par, tre år, säger Christer Fränneby.