Medicinbyten sparar miljoner

14 miljoner kronor har hittills sparats på den nya läkemedelsreformen, där apotekets personal byter utskrivna läkemedel mot billigare läkemedel. Det visar statistik från apoteket.
Det första kvartalet sedan lagen trädde i kraft 1 oktober 2002 gjordes över 400 000 byten på apotek runt om i Sverige. - Reformen är ännu i sin linda, men de positiva effekterna har börjat visa sig, säger Stefan Carlsson, VD på Apoteket AB. Under det första kvartalet med de nya läkemedelsförmånerna som trädde i kraft den 1 oktober, expedierades totalt 7,7 miljoner nyutskrivna recept. Över 50 procent var på läkemedel som kunde bytas ut. Av dessa kunde de flesta, 85 procent, expedieras direkt eftersom förskrivaren redan från början skrivit ut det billigaste läkemedlet som apoteket lagerförde. Total har 265 000 kunder motsatt sig byte och själva betalat mellanskillnaden för att få det dyrare läkemedlet. För 91 procent av dessa var merkostnaden under 25 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".