12 000 lärare långtidssjukskrivna

Nästan en av tio lärare i Sverige går långtidssjukskriven. Surahammar, däremot, finns bland de kommuner som har de allra friskaste lärarna.
Det visar ny statistik från lärarförbundet som presenterades i dag. Det här innebär att mer än 12 300 anställda på kommunala skolor och daghem är borta från sitt arbete under en längre tid. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz är mycket bekymrad över situationen. - Jag anser att situationen är mycket allvarlig, både för de enskilda människor som drabbas och eftersom det är alldeles för dyrt för samhället som helhet, säger hon. I 58 av landets kommuner är mer än 10 procent av lärarna långtidssjukskrivna, men variationerna är stora. Friskast är lärarna i Valdemarsvik, Hylte och Surahammar, där mindre än 2 procent av lärarna är långtidssjukskrivna. Mellan 1999 och 2001 ökade antalet långtidssjukskrivna lärare med nästan 50 procent. - Det viktigaste är att vi blir fler lärare, att vi får möjlighet att sätta in vikarier, och att kommunerna får möjligheter att arbeta mycket mer långsiktigt med personalförsörjningen, för det krävs extra satsningar för att åtgärda ohälsan. - Kostnaden för ohälsan är 3 miljarder, pengar som skulle kunna användas till att göra det bättre för eleverna, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".