Dyr vegetarisk mat

Allt fler köper vegetarisk mat, men det är fortfarande betydligt dyrare att köpa vegetariska alternativ än motsvarande köttprodukter.
Trots att både utbud och efterfrågan på vegetarisk mat ökar, är priserna märkbart högre än på köttprodukter. Elenor Sääf äter inte kött och hon tycker att den vegetariska maten är på tok för dyr: - Till exempel quorn-färs, som i och för sig är god, kostar för en förpackning på 300 gram 106 kronor kilot! Prisskillnaden mellan vegetariska produkter och traditionella livsmedel är påtaglig. Oftast är den vegetariska maten dubbelt så dyr som motsvarande produkter i kött- och mejeridiskarna. Ibland kostar den tre gånger så mycket. Men Göran Ellingsberg, VD för Komsta Food, en av de svenska producenterna av vegetarisk mat, hävdar att man inte tar ut något överpris. - Det är inte bara att ta salladsblad eller gräs eller ärtor eller bönor eller nå´t och göra korv. Det är inte så enkelt. Enligt Ellingsberg förädlas varan till ett högre proteintal, vilket är en kostsam process. - Det gör att vår råvara är dyrare. Vårt företag skulle inte kunna överleva på ett pris som var lägre, säger Göran Ellingsberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".