Inget åtal för arbetsplatsolycka

Det blir inget åtal mot företagsledningen för vätgasfabriken Air Liquid i Surahammar för en gasexplosion som skadade två personer. Åklagaren kan inte bevisa att företaget varit oaktsamt.
Det var under ett monteringsarbete i april 2001 som en gasledning exploderade på fabriken och två inhyrda montörer skadades. En av dem fick brännskador och den andre blev döv på ena örat. Innan monteringsarbetet startade trodde företaget att de kontrollerat att det inte fanns någon gas kvar i ledningen. Men rören hade inte använts på tio år och konstruktionen var gammal - dessutom satt den upp och ned. Därför vred företaget gasreglaget åt fel håll och stängde röret, istället för att öppna det och släppa ut gasen. Följden blev att röret exploderade vid monteringen. Åklagare Katarina Tullstedt säger till P4 Västmanland att hon inte kan bevisa att företaget betett sig oaktsamt, och därför orsakat olyckan. Därför blir det inget åtal. Lars Åhlström, platschef på Air Liquid, säger till P4 Västmanland att han är lättad över att det inte blev något åtal, men att han djupt beklagar att olyckan inträffade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".