Revisorer kritiserar utbildningsförbund

Revisorer ifrågasätter nu det ekonomiska upplägget för den gemensamma gymnasieskolan för Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg.
Norra Västmanlands Utbildningsförbund, NVU, skulle kunna sänka sina kostnader med minst sju miljoner kronor om man kunde sluta rimligare hyresavtal med Fagersta kommun, som äger utbildningslokalerna. Det konstaterar de revisorer från KomRev som granskat NVU:s ekonomi. Hyran utgjorde i fjol 27 procent av kostnaderna, och det är mycket mer än vad andra kommunala skolor betalar. Dessutom har NVU mer lokaler än vad man idag behöver. Revisorerna ifrågasätter åtskilligt vad gäller det ekonomiska upplägget för den gemensamma gymnasieskolan. Bland annat påpekar man att nya verksamheter dragits igång under årets lopp utan att medlemskommunerna gjort någon kalkyl eller koppling till budgetramarna. Några djupare diskussioner eller analyser av utvecklingen av elevantalet har inte heller förekommit. Det förslag som den politiska ledningen diskuterat - att låta NVU få ta med sig eventuella överskott eller underskott til nästkommande verksamhetsår - underkänns helt av revisorerna därför att det inte finns utrymme i lagen för en sådan hantering. Enligt revisorerna får NVU inte leva ''ett eget liv''; de tre medlemskommunerna måste vid varje tillfälle ta sitt eget ansvar. Att som nu ha hyresavtal med Fagersta kommun, som innebär att lokaler man inte längre behöver ändå måste betalas, ifrågasätts också. Det innebär i allra högsta grad stora ekonomiska problem för NVU. Det är just hyrorna, men också skolskjutsarna och skolmaten, som revisorerna lyfter fram som de kvarnstenar NVU dras med. Där ligger NVU:s kostnader vida över riksgenomsinittet för gymnasieskolorna. Med verksamhetsanpassade lokaler till rimliga hyror skulle NVU spara sju miljoner kronor. Medlemskommunernas krav på kvalitet i undervisningen kostar också pengar, konstaterar revisorerna, som dock ger NVU det erkännandet att skolan visar resultat som ligger i topp i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".