Rädsla påverkar brottsstatistik

Enligt polisens statistik har samtliga brott i Fagersta minskat med närmare tio procent under första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Men enligt utredare vid polisen i Fagersta stämmer statistiken inte överens med verkligheten.
Problemen med till exempel misshandel är minst lika stora som tidigare. Skillnaden är att alltfler skräms till tystnad av gärningsmännen. Fagersta har de senaste åren haft många polisanmälningar - inte minst misshandelsfall - som är kopplade till ungdomsgäng med främlingsfientlig inställning. Men under det första halvåret i år har antalet anmälningar minskat markant. Enligt en utredare vid fagerstapolisen är problemen med ungdomsgängen minst lika stora som tidigare. Skillnaden är att idag vågar de misshandlade inte göra någon anmälan inför risken att få ännu mera stryk nästa gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista