Västerås

Få besöker allmänhetens frågestund

Mycket få västeråsare har hittat till allmänhetens frågestund, som successivt infördes i ett tiotal kommunala nämnder under fjolåret.

- Öh, vad är det? säger ett par tjejer utanför stadshuset i Västerås och P4 Västmanlands reporter berättar:

- Det är en kvarts möte före ett sammanträde till exempel i utbildningsnämnden, där allmänheten kan ställa frågor.

- Ja, det låter ju vettigt, säger en av tjejerna.

- Har ingen aning om att man kunde göra det, säger en kille.

I första hand måste det väl vara brist på kunskap att allmänhetens frågestund i en rad kommunala nämnder i Västerås har lockat så få. Exakt hur många vet ingen, men tre av nio nämnder som svarat kommunens demokratigrupp har i alla fall haft medborgare på besök - äldrenämnden, nämnden för funktionshindrade och utbildningsnämnden - ”och de har positiva erfarenheter”, säger mångfaldsstrategen Ami Netzler.

- Alltså man kan väl säga att allmänhetens frågestund har kommit för att stanna. Vi är däremot kanske inte så vana vid att ha möjligheten att ställa frågor till nämnder och vid deras möten, säger Ami Netzler.

Sedan är det en fråga om när och var en nämnd har sina frågestunder, säger Ami Netzler. Det har bland annat visat sig vara en fördel om en nämnd har dem där intresserade medborgare kan finnas, som utbildningsnämnden på skolor.

- Då har eleverna kommit in och direkt när de har sett att ’oj, nu är utbildningsnämnden här’ kommer man på att ställa någon fråga, och det är väl kanske en positiv dialog tycker jag, säger Ami Netzler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".