Dator ska varna för stress

Små elekroder fästa på kroppen kopplade till en mobiltelefon eller handdator som varnar för stress i tid innan stressen övergår till utbrändhet. Det är målet för ett foskningsprojekt på Mälardalens högskola i Västerås.
När tekniken blir verklighet kan patienter jobba som vanligt men bli varnade när stressnivån blir för hög. Enligt Peter Funk, docent inom ämnet artificiell intelligens och ansvarig för projeket ska även patienten få förslag på vad de ska göra åt stressen, t.ex. övningar eller medicinera. Stress är inte skadligt i sig, men förödande om det pågår under lång tid. Problemet är att mäta var tröskeln går, men det är det som forskningprojektet på Mälardalens högskola syftar till. Att ta fram tekniska hjälpmedel både för diagnos och behandling. Forskningsprojektet, som kostar totalt 2,4 miljoner kronor, sträcker sig fram till 2006 och finansieras av KK-styftelsen och företaget Stressmedicin AB.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".