västerås

Västerås stad vill privatisera mer

Nu öppnar Västerås stad dörren för ännu fler privata företag inom den tekniska sektorn.

Västerås är inte ensamt om de här planerna. Norrköping, Malmö och Örebro är redan långt framme och det har fungerat bra.

Därför har man sneglat på de kommunerna när man förberett ärendet, säger Andreas Porswald, miljöpartistisk ordförande i tekniska nämden i Västerås:

- Det handlar ju till exempel om att få för skattebetalarnas pengar bästa utfallet: en bra kvalité fast kanske till ett lägre pris, säger Andreas Porswald.

- Vi har ju varit runt och sett till exempel i Malmö stad. Där har man också konkurrensutsatt sedan tio, femton år tillbaka. Så det är väl en trend inom teknisk verksamhet att pröva upphandling, fortsätter han

Att privata företag konkurrerar med kommunen är inget nytt menar Andreas Porswald. Så har det varit i åratal inom den så kallade mjuka sektorn till exempel äldreomsorgen.

Även inom det tekniska finns det redan idag mycket som sköts av privata entrepenörer. 70 procent av insamling av hushållsavfall är lagt på entreprenad. Kommunen köper också privata tjänster inom vinterväghållning, asfaltering och gatubelysning för sammanlagt 277 miljoner kronor.

Nu vill man se hur man kan konkurrensutsätta även resten, värt totalt 125 miljoner, och enligt Andreas Porswald är det bara en liten del som inte kan utsättas för konkurrens:

- Inom kommunalteknisk verksamhet kan enligt lagen allting konkurrensutsättas men parkeringsövervakning och en del myndighetsutövning, där tror jag inte vi kommer att gå ut och konkurrensutsätta, säger Andreas Porswald.

Förslaget om vilka områden som ska konkurrensutsättas och när är nu ute på remiss och redan i februari fattar nämden beslut om vilka områden som ska upphandlas.

Den första upphandlingen lär blir inom insamling av hushållsavfall och driften av gator och parker. Den ska vara genomförd så att verksamheterna kan läggas ut på entreprenad i början på nästa år.

- Vi ska ju inte göra någon idiotisk upphandling utan vi måste också diskutera att det ska vara sunt för marknaden för det är ju ingen idé att upphandla en verksamhet inom det kommunaltekniska där vi kanske får bara två, tre andbud, att det nästan är ett oligopol. Utan vi vill ju att nu får marknadens aktörer visa fram om man är villig att lämna anbud och då får man pröva. Får vi inte in tillräckligt då får kommunen fortsätta med den verksamheten, säger Andreas Porswald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".