surahammar

Boende snart redo för flyktingbarn

Om lite drygt en vecka öppnar länets första boende för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar i Surahammar. Beslutet om att ta emot ungdomarna fattades i kommunfullmäktige i december förra året och sedan dess har man haft bråda dagar med att bygga upp verksamheten och nu är det nästan klart.

Boendet kommer att har fyra heltidsanställda och två halvtidsanställda och intresset för tjänsterna har varit stort. Över 120 personer har sökt jobben, och det är glädjande tycker samordnaren Maria Boman:

- Det är väldigt roligt att det är så många som har sökt och det har varit väldigt många kompetenta sökanden. Så jag tycker att vi har fått ihop till en bra personalgrupp, säger Maria Boman.

Surahammar kommer ta emot sex ungdomar i åldern 15 till 18 år. Personalen som jobbar på boendet ska stödja ungdomarna och introducera dem i samhället.

Avtalet med Migrationsverket börjar gälla den första februari och enligt det får Surahammars kommun ersättning för de kostnader boendet innebär.

De första ensamkommande flyktingungdomarna anländer till Surahammar den 4 februari. Men innan man kan ta emot dem återstår en del arbete, berättar Maria Boman:

- Dels så ska vi göra i ordning, ställa i ordning lokalerna. Det är inte helt färdigt än men kommer att bli det under nästa vecka. Vi kommer också att åka iväg på planeringsdagar för att vi inom personalgruppen ska få träffa varandra. Alla har inte hunnit träffa varandra än. Och vi behöver planera också för verksamheten. Vad man ska ha för rutiner och regler, ja det finns mycket att planera, säger hon.

Surahammar är den första kommun i länet som öppnar ett boende för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.

- Det är jättespännande och det ska bli skönt när vi är där, att vi får starta. Det har varit väldigt mycket planerande och vi väntar med stor spänning allihopa inför det datum då ungdomarna kommer och allting ska rulla på, säger Maria Boman, samordnare för boendet för ensamkommande flyktingungdomar i Surahammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".