Kopplerimålet i Svea Hovrätt idag

Idag inleds rättegången i hovrätten i det uppmärksammade kopplerimålet. Målet gäller en 24-årig kvinna som berättat att hon drogats, förts till Västerås och tvingats till prostitution
Två män dömdes av Västmanlands tingsrätt i Västerås till fängelsestraff. Den tredje åtalade frikändes. Tingsrättens dom överklagades av åklagaren, kvinnan och av de två dömda männen. Rättegången i tingsrätten vållade mycket debatt på grund av frågorna från de åtalade männens advokater om kvinnans sexliv och alkoholvanor. Advokaterna menade att det var nödvändigt att kunna ställa känsliga och personliga frågor, medan frågorna fick bland andra vänsterledaren Gudrun Schyman att reagera. Kvinnans målsägandebiträde menade att det inte spelar någon roll för rättegången hur många tillfälliga sexuella förbindelser kvinnan haft tidigare. I rättegången stod ord mot ord. Kvinnan berättade att hon fördes till Västerås, blev inlåst, hotades med vapen och en så kallad kamphund, och att hon tvingades att ha sex med flera okända män. De åtalade männen sade att de knappt träffat kvinnan i Västerås, och att hon inte tvingats till prostitution eller hållits inlåst. I tingsrätten dömdes en 35-årig västeråsare till två år och tre månaders fängelse, för bland annat grovt koppleri. En 21-årig västeråsare dömdes till tio månaders fängelse för bland annat olaga hot och hot mot tjänsteman. Däremot dömdes de inte för människorov, eftersom tingsrätten menade att kvinnan följt med till Västerås av fri vilja. En tredje man, som åtalats för medhjälp till människorov, frikändes helt. I dag inleds alltså rättegången i Svea Hovrätt. Rättegången beräknas sedan fortsätta under sammanlagt sex dagar i februari och början av mars. En av åtalades försvarare, advokat Tomas Martinson, har i Svea Hovrätt ersatts av advokat Per Durling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".