Västerås

Kommunal vill stoppa ökad privatisering

Nu kommer kritik från fackligt håll på Västerås stads planer på att privatisera ännu större delar av den tekniska verksamheten.

Redan idag anlitas flera privata företag för till exempel snöröjning och gatunderhåll men nu vill majoriteten öka antalet privata entrepenörer. Förslaget är nu på remiss och beslut väntas inom de närmaste månaderna.

Det handlar om ideolgi, menar Tomas Alm, tillförordnad ordförande i sektion tre i Kommunal Västmanland:

- Ja, jag har ju lite funderingar över det eftersom vår verksamhet har gått så pass bra nu som det har gjort det här sista året. Vi har ju då ett plusresultat på sju miljoner kronor, så jag har ingen riktig förståelse för det här med att man ska konkurrensutsätta oss. Jag menar vi har ju skött den här verksamheten i många år och vi kan det här. Det här är av rent ideologiska skäl, säger Tomas Alm till P4 Västmanland.

Redan idag köper Västerås stad privata tjänster inom t ex vinterväghållning, asfaltering och gatubelysning för sammanlagt 277 miljoner kronor och nu vill man se hur man kan konkurrensutsätta även resten, värt totalt 125 miljoner.

Nämndens ordförande, miljöpartisten Andreas Porswald, menar att ökad konkurrens gynnar västeråsarna:

- Det handlar ju om att få för skattebetalarnas pengar bästa utfallet: en bra kvalitet fast kanske till ett lägre pris, säger han.

Men kommunals Tomas Alm menar att man redan idag ger västeråsarna mycket för pengarna och det är svårt att få mer för pengarna med bibehållen kvalitet säger han:

- Jag tror det här med kvalitén - det kan inte bli bättre än vad det är idag och jag tror absolut inte att man kan få ut något mer för de pengarna som man läggar ut idag i alla fall, säger Tomas Alm.  

Dessutom oroar sig Kommunal för vad som händer med deras medlemmar när privata företag tar över. Ett färskt exempel på vad man kan råka ut för är de 58 städerskor som blivit uppsagda eftersom den privata städfirman vill hoppa av det kommunala städuppdraget:

- Ja, farhågorna det är ju det att man kryper så lågt i priser så att man inte klarar av sina åtaganden, helt enkelt, säger Tomas Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".