Bara tre blivande mammor i Västmanland har provat det nya läkemedlet.
Västerås

Få vill testa medicin för snabb förlossning

En ny medicin som ska ge snabbare och enklare förlossningar testas nu på Centrallasarettet i Västerås.

Men intresset för att delta i läkemedelsstudien är dåligt.

Få blivande mammor i länet vill prova medicinen, trots att forskare tror att förlossningarna kan kortas ned med flera timmar.

Stellan Högstedt, förlossningsöverläkare i Västerås, berättar varför det är bra om förlossningarna går snabbare:

- I många fall, framför allt när man föder sitt första barn, så kan förlossningen vara ganska långdragen, det vill säga tolv timmar och många gånger betydligt längre än så.

- Det i sig leder till att mamman blir trött, livmodermuskulaturen blir trött och till sist så leder det också kanske till att barnet i magen blir trött och påverkat. Det kan bli risker om förlossningen drar ut allt för långt på tiden, säger Stellan Högstedt till P4 Västmanland.

Läkemedelsstudien om snabbare förlossningar pågår just nu på tolv sjukhus i Sverige. I Västerås började den i april i fjol, men intresset för att vara med har alltså varit dåligt.

Hittills har bara tre förstagångsmammor i Västmanland deltagit; man hade hoppats på minst 20 vid det här laget.

En orsak kan vara att man är rädd för att ta läkemedel när man är gravid, men enligt Stellan Högstedt är medicinen helt riskfri.

Dessutom krävs en insats av mamman: alldeles i slutet av graviditeten måste hon in till förlossningsavdelningen varje dag för att få medicinen, som ges i form av sprutor.

För att försöka locka fler att delta i studien, så att man får ihop ett forskningsunderlag, ska man nu gå ut med mer information på mödravårdscentralerna i länet.

Några som i alla fall bestämt sig för att prova den nya medicinen är de blivande föräldrarna Caroline Walfridsson och Henrik Hedlund från Västerås:

- Förlossningen går ju lättare i och med att det öppnar sig lättare och så där, så för min del är det ju bara positivt, säger Caroline Walfridsson till P4 Västmanland.

- Det är kul att läkarna kommer fram till något nytt. Det känns bra att hjälpa till med forskningen, att få den att gå framåt, säger Henrik Hedlund.

Läkemedelsstudien kommer troligen att pågå året ut. När medicinen eventuellt kommer att kunna användas ute i förlossningsvården är ännu oklart, men det kan ta flera år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".