västerås

Framtid för Västerås flygplats?

Finansieringen är klar till och med den sista december i år och under våren ska en utredning i frågan bli klar. Men det är ingen som vet hur det blir med den förlusttyngda flygplatsen efter det.

Inom Västeråsalliansen går åsikterna isär.

Västerås flygplats har gått back med 150 miljoner kronor de senaste tio åren. Förra årets förlust var 23 miljoner kronor.

- Kan man göra på ett annat sätt istället så att västeråsarna ändå har tillgång till flygplats? Någonting som skulle kunna gå att arrangera är att vi får snabbtåg till Arlanda, som många kommuner runt om oss har, funderar miljöpartisten Agneta Luttropp.

Moderaten Fredrik Dalmo vill däremot behålla flygplatsen, trots att han menar att den kostar skattebetalarna för mycket pengar.

- Minus 23 miljoner är för mycket pengar. Men det finns en poäng med att ha en flygplats i Sveriges sjätte största stad, när det finns många mindre städer som också har flygplatser.

- Precis som högskolan är en viktig del för Västerås utveckling är det viktigt att ha en flygplats där man har tillgång till bra och snabba kommunikationer, menar Dalmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".