Många skyddsrum är underkända

I Västmanland finns det gott om skyddsrumsplatser, men många av dem håller så dålig kvalité att de blir underkända i räddningsverkets besiktningar.

I Västerås stadshus finns det skyddsrum som just nu renoveras.

- Det här skyddsrummet såg väl nästan inte ut som ett skyddsrum eftersom att det fattades så enormt mycket här, säger Nils Karlsson som tidigare varit besiktningsman för Västerås stad.

En genomgång Sveriges Radio gjort visar att Västmanland är det län där det finns flest skyddsrumsplatser i förhållande till antalet invånare.

Sedan 2002, då regeringen beslutade att upphöra med skyddsrumsproduktion, har inga nya skyddsrum byggts i Västmanland.

De skyddsrum som redan fanns måste däremot underhållas av fastighetsägaren för att kunna stå till förfogande vid en eventuell nödsituation. Något som kan bli en kostsam historia för fastighetsägarna som ofta låtit bli eller glömt bort att underhålla skyddsrummen och därför tvingas till dyra reparationer.

Sonny Göth har jobbat med att bygga och reparera skyddsrum i många år och han möter ofta skyddsrum som är i dåligt skick.

- Man har tagit hål i väggar, man har slängt saker som hör till skyddsrumsinstallationen, fläktar, dörrar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".