Surahammar<br>Hallstahammar

Uppsägningar hotar inom Kolbäckådalens gymnasieförbund

Det ser ut att bli uppsägningar inom Kolbäckådalens gymnasieförbund som sköter gymnasie- och vuxenundervisningen i Hallstahammar och Surahammar.

Förbundet har stora ekonomiska svårigheter. Underskottet för i år beräknas till åtta miljoner kronor och enligt ett sparförslag från arbetsgivaren ska 17,45 tjänster bort.

Före jul var beskedet från gymnasieförbundets ordförande att det inte blir uppsägningar, men i januari fick facken överraskande veta att det ändå kan bli personalminskningar.

- Politikerna var här hos oss på skolan den 13 december och då frågade vi just om det skulle bli så att det blir några uppsägningar och han sade då att det inte skulle bli det, säger Britt-Marie Rooth, kommunombud på Lärarnas Riksförbund.

Under måndagen satte sig arbetsgivaren och fackförbundet ner för att diskutera hur besparingarna ska åstadkommas, men sparförslaget förkastades av facken. Enligt förslaget ska såväl vaktmästare, lärare som annan personal bort. Facken anser att förslaget är dåligt underbyggt och därför kan det inte godkännas.

- Det är väldigt korthugget och där anser vi att det måste vara mycket fylligare. En konsekvensanalys måste tala om exakt vad som händer om man drar in en vaktmästare, det måste vara andra som måste jobba mera. Det finns ju konsekvenser när man gör en sådan här sak, det tycker vi inte är tillfyllest, säger Britt-Marie Rooth.

Facket ha en vecka på sig att kalla till en central förhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".