sala

Skarp kritik mot äldreomsorgsplan

Sala kommuns nya äldreomsorgsplan skapar debatt. Kritikerna menar att planen inte är konkret nog och inte stämmer med verkligheten. Men kommunledningen tror att planen kommer till stor nytta.

- Det här är ju en genomgång av hur situationen ser ut, hur många äldre vi har, hur vi tror att den demografiska utvecklingen kommer att vara, säger kommunalrådet Carola Gunnarsson (c).

- Det handlar om ett resonemang om boende, om mathållning och om andra viktiga delar, så dt här blir en plattform att stå på, inte minst för de som arbetar inom äldreomsorgen, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.

Men det håller inte kommunens egna sjuksköterskor med om. De är tvärt om mycket kritiska till äldreomsorgsplanen.

Birgitta Beiron, som jobbar på Ekebygården, talar för hela sjuksköterskegruppen:

- Det här är en väldigt dåligt skriven handling, planen som sådan, och vi sjuksköterskor i kommunen är inte överhuvudtaget nämnda, säger hon.

Sjuksköterskorna känner sig inte bara bortglömda; de tycker inte heller att planen stämmer överens med verkligheten, enligt Birgitta Beiron.

Även oppositionen i kommunen är kritisk.

- Rent allmänt kan man säga att den är väldigt diffus, säger Tommy Johansson (s).

Tommy Johansson kritiserar också att planen drivs igenom för snabbt. Redan om ett par veckor ska den behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Men kommunalrådet Carola Gunnarsson (c) säger att planen är ett så kallat viljedokument, som kommer att utvecklas:

- Den här planen ska revideras vartannat år och det innebär att vi hela tiden kan hålla den aktuell, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista