fagersta

Fagersta överklagar fri särskola

Fagersta kommun har överklagat Skolverkets beslut att tillåta Västanfors församling att öppna en fristående särskola.

I sitt beslut i början av januari skrev skolverket att församlingens friskola inte kommer att påverka det övriga skolväsendet i kommunen, men det håller inte kommunalrådet Stig Henriksson med om.

- Det är ju lätt att säga, men det kanske är svårare för oss som ska hantera den här verkligheten. Vi har en oerhört bra särskola i Fagersta, det enda problemet är att den är i minsta laget, trots att vi samverkar med grannkommunerna, menar Henriksson.

Ska vi splittra i en liten kommun ytterligare de här resurserna, så är risken stor att det inte blir bättre, utan sämre.

Stig Henriksson håller fast i sin uppfattning, trots att Västanfors Församling gjort klart att deras tillstånd gäller en integrerad särskola, dvs att om en elev som redan går på skolan behöver särskoleundervisning, ska skolan kunna erbjuda det så att eleven inte behöver byta skola.

Kommunens överklagande skickades igår in till Länsrätten i Stockholm, men det kan hända att Fagersta kommun drar tillbaka sitt överklagande. Kommunen har egentligen överklagat för säkerhets skull.

- Skolverket gav en extremt kort tid att pröva frågan på och hinner vi varken ha nämnd eller kommunstyrelse, förklarar kommunalrådet Stig Henriksson.

Utbildnings- och fritidsnämnden ska behandla frågan senare i veckan och kommunstyrelsen avgör saken på torsdag nästa vecka.

- Kommunstyrelsen har möjlighet att dra tillbaka överklagandet och man så tycker, efter att ha hört också nämndens synpunkter. Däremot om vi inte skickar in någon, då har liksom överklagningstiden gått ut, menar Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista