sala

Sala stämmer brandfacket

Sala kommun stämmer fackförbundet brandmännens riksförbund för deras varsel strax innan jul.

Enligt kommunen var varslet otydligt och bröt mot spelreglerna på arbetsmarknaden.

- Det handlar om att få brandmännens riksförbund att förstå att när man går ut i en konflikt och lägger ett varsel, måste det vara fullständigt klart för arbetsgivaren vilka som omfattas av varslet, säger kommunens förhandlingschef Lars-Göran Carlsson.

- Så var det inte i det här fallet, och vi måste ha klara spelregler mellan arbetsmarkandens parter, säger Carlsson till P4 Västmanland.

Det var strax före jul som brandmännens riksförbund, BRF, varslade om strejk. Konflikten handlade om att arbetsgivaren, Sveriges kommuner och landsting, vägrade att teckna kollektivavtal med brandmännens riksförbund.

Istället fick kommunal förhandla för BRF’s medlemmar men nu ville man alltså ha ett eget kollektivavtal, men arbetsgivaren sa nej.

Samtliga 14 kommuner som drabbades av varslet kräver nu 100 000 kronor var i skadestånd av BRF och det är arbetsdomstolen som ska avgöra vem som har rätt eller fel. Lars-Göran Carlsson tycker att det är rätt att Sala kommun kräver skadestånd.

- Det är aldrig roligt att hamna i den här situationen, men å andra sidan är det viktigt att vi vet spelreglerna mellan parterna. Lämnar man ett varsel om konflikt då måste det vara fullständigt klart vilka som kommer att tas ut i konflikt.

Man måste ge arbetsgivaren möjlighet att förbereda motåtgärder, säger Lars-Göran Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista