TV-program anklagar Atlas Copco för exploatering

Atlas Copco, med 450 anställda i Fagersta, är ett av flera svenska storföretag som är inblandade i exploatering och miljöförstöring i Ghana.
Detta enligt Sveriges Televisions program "Uppdrag granskning", som ikväll handlar om vad som händer när svenska företag gräver guld i Ghana på Afrikas västkust. "Uppdrag granskning" har träffat lokalbefolkningen i Ghana och fått många beskrivningar av den ojämna kamp som lokalbefolkningen för mot de mäktiga gruvbolagen. Exploateringen av landets guldfyndigheter leder, enligt flera uppgifter, till både miljöförstöring och förstört dricksvatten. Dessutom till övergrepp och misshandel av dem som protesterar eller bryter mot bolagens regler. Ghana är idag världens tionde största guldproducent, och i områden med guldfyndigheter har gruvbolagen 70 procent av marken. Enligt de källor som "Uppdrag granskning" träffat så fråntas människor sin försörjning och fördrivs från sina hus med liten eller ingen kompensation. Ett av de stora svenska företag som finns i Ghana är alltså Atlas Copco, som under 20 års tid funnits på plats i gruvområdena. I Ghana har företaget omkring 30 personer anställda som sköter underhåll och service av maskiner som levererats. Totalt har Atlas Copco mer än 26 000 anställda och tillverkar produkter i 14 länder på fyra kontinenter. Företaget säger i en kommentar till "Uppdrag granskning" att man inte känner till problemen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".