"Orimligt att tolka lagen bokstavligt"

I går behandlade landstingsfullmäktige det överklagande av landstingets budget som gjorts av två centerpartister. Fullmäktige anser att det är orimligt att tolka Kommunallagens krav på balans i budgeten bokstavligt.
Det är de två centerpartisterna Olle Wärmlöf och Lennart Kjellin som överklagat landstingets budget för 2003 till länsrätten. De anser att underskottet på 110 miljoner kronor strider mot Kommunallagen, och att budgeten därför är olaglig. Kommunallagen kräver att inkomster och utgifter ska vara lika stora. När frågan behandlades på landstingsfullmäktige igår, var centerpartisten Rolf Andersson ensam om att försvara överklagandet - inte ens hans eget parti stod bakom honom. Centerns gruppledare Inger Elison gick tvärtom upp i talarstolen och medelade att Andersson INTE hade stöd från partigruppen. Landstingsfullmäktige antog igår ett yttrande till länsrätten, där man bland annat pekar på att Landstinget Västmanland inte är ensamt om att leva under svåra ekonomiska förhållanden och att landstinget beslutat om en handlingsplan för att komma i ekonomisk balans. Slutligen sägs i yttrandet till länsrätten att det vore orimligt att tolka Kommunallagens bestämmelse om balans i budgeten bokstavligt, och att det inte kan vara meningen att ''den kommunala självstyrelsen skall kunna begränsas i sådan utsträckning som ett beslut om att upphäva en hel budget innebär.'' Nu ska alltså länsrätten pröva om Landstinget Västmanlands budget är olaglig eller ej.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".