Nykterhetskontroll med alkometer, dvs alkoholmätare.

Polisen ska erbjuda rattfulla vård

Den som stoppas av polisen efter att ha kört bil påverkad av alkohol eller droger ska genast erbjudas vård mot missbruksproblem.

Det hoppas polisen i Västmanland ska bli verklighet i vår.

Enligt Jörgen Bergfast, chef för trafikpolisen i länet, är det här det bästa brottsförebyggande projektet som finns i landet.

Tanken är att polisen, tillsammans med sociala myndigheter och landstinget, ska erbjuda vård inom 24 timmar efter ett gripande.

- Vi ökar trafiksäkerheten på vägarna, vi får bort farliga bilister och människor kommer till rätta med sitt missbruk. Det leder till att de fungerar bättre på jobbet och med familj och vänner, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i Västmanland.

- Narkomanerna slutar ta droger och då behöver de inte heller göra inbrott eller stjäla för att kunna ha råd att köpa knark, säger Jörgen Bergfasth till P4 Västmanland.

Systemet finns redan i de flesta län i landet, bland annat i Örebro, där det har slagit mycket väl ut.

I Örebro län har man inrättat en liten polisstation på universitetsjukhusets beroendeenhet, dit de misstänkta rattfylleristerna och drograttylleristerna förs för provtagning.

Samtidigt som polisen tar prover erbjuds de misstänkta vård och behandling. Om de vill ha vård skickas information vidare till socialtjänsten, som ska ta kontakt inom 24 timmar och sedan lägga upp en vårdplan.

Enligt Jörgen Bergfasth är många mer öppna att ta emot vård just efter ett gripande:

- Det är ju en omvälvande händelse för många och de inser att de behöver hjälp. Men hjälpen måste erbjudas omgående; väntar man för länge hinner de falla tillbaka i sitt missbruk.

Men trots att alla är överens om att alla i samhället tjänar på projektet så har polisen i länet kämpat i två år med att få kommuner och landsting i Västmanland med på tåget - frågan är ju vem som ska betala.

Nu hoppas man verksamheten ska starta i vår.

- Politiker och tjänstemän har inte insett att man kan spara pengar för sociala myndigheter och för landstinget. För om de här människorna blir fria från sitt missbruk kommer de att kosta mindre i vården. Hela samhället vinner på det här, säger Jörgen Bergfasth till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".