Deklarera per telefon - nyhet i år

Förra året var det för första gången möjligt att deklarera via internet - och i år är det första gången möjligt att göra det via knapptelefon.
- De som kan använda det är de som godtar uppgifterna i den förtryckta blanketten och som har en knapptelefon. Vi vill erbjuda den här möjligheten eftersom alla inte har tillgång till internet, säger Irmeli Andersson, på skattemyndigheten i Västerås till P4 Västmanland. - Man ska använda de koder, en för identifikation och en för underskrift, som finns i den specifikation som bifogas deklarationsblanketten. Man ringer ett gratis 020-nummer och följer instruktionerna som ges av en automatisk röst, berättar Irmeli Andersson. Rikskatteverket räknar med att 300 000 personer kommer i år att deklarera via knapptelefon. Deklarationsblanketterna, som i år ser likadana ut för alla, börjar skickas ut den 18 mars och från och med den 25 mars kan man börja deklarera både via internet och telefon. -Vi hoppas att folk börjar deklarera via internet och telefon vartefter de får blanketterna. Om alla gör det den 5 maj, som är sista dagen att lämna in sin deklaration, kan det bli överbelastning, säger Irmeli Andersson på skattemyndigheten till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".