Västmanland får en mångkulturkonsulent

Mångkulturens lov sjungs ofta bland politiker. Och nu går Landstinget I Västmnaland från ord till handling och inrättar en för Sverige unik tjänst - en mångkulturkonsulent
Det första jobbet blir att kartlägga hur det mångkulterella Västmanland ser ut, säger Christer Olsson som är förvaltningschef på Kulturavdelninen på Landstinget i Västmanland. Han vill att alla västmanlänningar lättare ska kunna ta del av det breda kulturutbud som faktiskt finns. Att öka den kulturella mångfalden är alltså huvuduppgiften för den mångkulturkonsulent, som från och med i sommar ska arbeta åt Landstingets Kultur- och utbildningsförvaltning. Det blir en projektanställning på minst ett år som delvis finansieras av Landstinget i Västmanland och delvis av bidrag från Statens Kulturråd. Och med den här satsningen blir Västmanland först i Sverige. En utmaning för den som antar uppgiften -Vi söker en person måste kunna våga agera, för det är också en fråga om opinionsbildning. Det sker ingen sammanhållen debatt i dom här frågorna i länet, säger Christer Olsson Mångkulturkonsulenten ska främst arbeta genom de regionala kulturinstitutioner som redan finns, det vill säga Västmanlandsmusiken, Film i Västmanland, Teater Västmanland, biblioteken och museerna. Men också knyta kontakter med föreningslivet. Ännu är inte tjänsten tillsatt, men intresset har varit rekordstort. 140 ansökningar har kommit in. Och det är en merit att ha invandrarbakgrund säger Christer Olsson -Det är klart att om man ska arbeta med de problem som många av minoritetskulturerna känner, så är det en fördel om man har egna erfarenheter att bidra med.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".