IP-telefoni går via datorn.
Västerås

Västerås stad inför IP-telefoni

Nu inför Västerås stad ett helt nytt telefonisystem, IP- telefoni.

Omkring 10 000 anställda berörs när nu 70 procent av stadens anställda kommer att ha mobiltelefoner i stället för fasta telefoner.

Men i Hallstahammar har man haft stora problem med systemet...

Västerås stad har upphandlat det nya systemet tillsammans med Hallstahammar.

Håkan Kärnsund, telefoniansvarig i Västerås stad, tror att Västerås kommer att slippa de problem som Hallstahammar har haft med ekon, fördröjningar och samtal som bryts.

- Min bedömning är nog att det är modellen av telefoner som måste tittas över för att det ska bli bättre. Men det kan ju finnas en del i mobilnätet också som måste tittas över och där pågår det aktiviteter, säger Håkan Kärnsund till P4 Västmanland.

Han tror inte att Västerås stad kommer att drabbas av liknande problem som i Hallstahammar, eftersom man beställt nya mobiltelefoner och att täckningen för Tele2 är bättre i Västerås.

Västerås stad räknar med att spara 13 miljoner kronor på tre år.

Klockan 13 på torsdagen den 31 januari sker omläggningen till IP-telefoni i Västerås stad, och för att övergången ska gå så smidigt som möjligt har man kallat in extra personal under dagen.

Återstår att se om Västerås stad lärt sig av de problem som man haft i Hallstahammar.

- Det skulle ju vara förskräckligt om det var mycket som inte fungerar när hela Västerås går in i det här, eftersom det är så otroligt många som är inblandade, säger Annelie Eriksson, administrativ chef i Hallstahammars kommun.

I Västerås berörs omkring 10 000 anställda av IP-telefonin, i Hallstahammar 600-800 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".