västerås

Försöksperiod med klamydiatest slut

I tisdags var det sista dagen för drop-in besök på mottagningen för klamydiatest på Centrallasarettet i Västerås. Den stänger nu efter ett 3 månader långt försök, och nu måste man alltså beställa tid för provtagning.

- Vissa dagar kom det jättemånga andra dagar nästan inga alls. Och den ojämna fördelningen gör att det är svårt att planera verksamheten. När vi inte har patienter så känns det meningslöst på något sätt, säger kuratorn Dorothy Bergvist, som är en av de som har hållit i drop-in mottagningen.

Hon berättar att det statistiskt sett är fler ungdomar som har besökt drop-in mottagningen än som har beställt tid för besök. Ungdomsmottagningen i Västerås har inte sedan ett par år tillbaka någon drop-in mottagning. Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård tycker att det är beklagligt att ungdomar i Västerås inte längre har någon drop-in verksamhet att besöka.

- Det är naturligtvis olyckligt för ungdomarna att de inte har någon möjlighet att komma utan tidsbeställning längre. Men de som planerar verksamheten måste väga det mot den kvalitét som mottagningen kan erbjuda, säger Smedjegård.

- Det har, som jag förstått det, varit lite för många ungdomar som kommer till mottagningen samtidigt, säger Jan Smedjegård som inte tycker att situationen är gynnsam för ungdomarna och vill diskutera med de berörda verksamheterna vad man gör nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".