Många fel- och busringningar till 112

Nästan hälften av samtalen till nödnumret 112 kommer från människor som inte är i allvarlig nöd. Nu ska en informationskampanj från SOS Alarm försöka råda bot på detta.
SOS Alarm har gjort flera undersökningar som visar att de flesta som ringer fel är ungdomar. Därför startar SOS Alarm en informationskampanj den första mars som riktar sig till just ungdomar. Målet med kampanjen är att öka kunskapen om när man ska ringa nödnumret 112. SOS Alarm kommer bland annat att informera i skolor och på mjölkpaketen. Enligt Karin Thunberg, platschef på SOS Alarm i Västerås, är det inte bara ungdomar som ringer fel, även om de står för den största andelen felringningar. - Äldre människor ringer till SOS Alarm när de egentligen ska ringa till sin vårdcentral, och vissa samtal kommer från mobiltelefoner som ligger lösa i fickor och väskor, utan att ägaren märker det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".