Västerås

"Man har slagit ihjäl ett litet företag"

Västerås stad tar över driften av Bjurhovdas fritidsgård, som i 15 år drivits av ett privat bolag. Det blev nämligen proAros som vann upphandlingen om fritidsgårdsverksamheten på Vallby, Pettersberg och Bjurhovda. Delägarna i Bjurhovda Fritid AB är mycket besvikna.

Fritidsgårdarna på Vallby och Pettersberg drivs redan sedan tidigare av proAros.

Nytt är att Västerås stad är tillbaka på Bjurhovda. Där har fritidsgården de senaste 15 åren drivits av det privata Bjurhovda Fritid AB.

Åsa Sundgren-Häggberg, verksamhetschef på proAros Fritid och Förebyggande, säger att man nu ska profilera verksamheterna med kultur, idrott och hälsa.

Avtalet att driva verksamheterna startar den 1 juli och gäller fram till slutet av år 2012.

Fritidsledaren Inga-Lill Nilsson - som har jobbat på Bjurhovda i över 30 år och som är en av delägarna i Bjurhovda Fritid AB - är besviken över beslutet.

Enligt henne säger barnen och ungdomarna att det inte blir samma sak utan den personal som arbetar på fritidsgården nu:

- ”Det är ju ni som är Bjurhovdagården”, säger de till oss, ”ni som jobbar där nu, det blir ju inte samma sak.”

- Jag är besviken över att man inte kan lyssna på de boende och framför allt på ungdomarna, säger Inga-Lill Nilsson till P4 Västmanland.

Det var det borgerliga styret i Västerås som för 15 år sedan tog beslutet om att fritidsgårdsverksamheten på Bjurhovda skulle upphandlas. Då vann alltså Bjurhovda Fritid AB.

Nu har det borgerliga styret återigen fattat beslut om upphandling, men den här gången vann proAros.

Det kommenterar fritidsledaren och delägaren i Bjurhovda Fritid AB Inga-Lill Nilsson så här:

- Ja, och man kan ju undra. Alliansen som pratar om det här att man värnar om småföretagen, och man har precis slagit ihjäl ett litet företag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".