Nedläggning upprör i Västerfärnebo

- Det är upprörande att de ansvariga inte brytt sig om att kontakta oss innan de föreslår att verksamheten ska läggas ned, säger Maria Silversten, distriktssköterska i Västerfärnebo.
Primärvårdslednigen vid landstinget har föreslagit att dikstriktsköterskemottagningarna i både Västerfärnebo och i Tärnsjö ska läggas ned för att spara 6 miljoner kronor. Men distriktssköterskan Maria Silversten menar att nedläggningen kostar mer än det smakar: - Man har inte alls lyssnat på oss. Vi har en väldigt ekonomisk mottagning, ett stort område, många patienter och mycket att göra. Vi jobbar kostandseffektivt, har goda lokaler och bra arbetsmiljö, säger Maria Silversten till P4 Västmanland. Planerna på nedläggning av distriktssköterskemottagningen i Tränsjö har fått hela orten att resa sig mot planerna. Bland annat har man gjort en namninsamling. Hotet mot mottagningen i Västeråsfänebo upprör också känslor. Frågan togs upp av Maria Silversten i förmiddags när landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson talade till Vårdförbundets fackliga ombud idag. - Jag säger inte att den här verksamheten inte behövs utan det här måste vara en helhetsbedöming. Inga beslut har ännu fattats, utan det ska diskuteras när genomlysningen av hela landstingets verksamhet är klar, svarade Glenn Andersson. - Men jag lovar att det ansvariga landstingsrådet, Elisabeth Löv, ska boka en tid och besöka er i Västerfärnebo, sa Glenn Andersson. Det beskedet gladde Maria Silversten, eftersom hon menar att mottagningen har betydelse hela ortens överlevnad. - Vi har idag bland annat en konsumbutik och post, och vi befarar att nedläggnigen av distriktssköterskemottagningen kan få till följd att även andra verksamheter läggs ned. - Vill det sig riktigt illa kan det bli nedläggning av hela byn i sig, säger Maria Silversten till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".