Polisen informerar inte brottsoffer

Allt färre brottsoffer får hjälp av polisen i Västmanland att få kontakt med brottsofferjouren. Det senaste året har antalet brottsoffer som skickats till jouren via polisen minskat med 25 procent.

Helena Wahlund, samordnare på brottsofferjouren i Västerås, har svårt att förstå minskningen:

- Ja, jag har svårt att se den här minskningen. Att det inte finns personer som behöver vår hjälp. Antalet brott har inte minskat i Västerås, jag tror att det saknas rutiner för hur det här ska gå till, säger hon.

År 2006 skickade polisen nästan 370 personer till brottsofferjouren. Förra året var det nästan 100 personer färre.

När polisen träffar ett brottsoffer så har de en informationsplikt, de måste informera brottsoffren om att brottsofferjouren finns och vad de kan hjälpa till med.

De ska också informera på ett sådant sätt att en chockad människa kan ta in vad de säger.

Om brottsoffret vill ha hjälp och stöd skickas ärendet vidare till polisens brottsofferenhet som i sin tur kontaktar jouren.

Men många brottsoffer får ingen information av de poliser som kommer till brottsplatsen.

Bengt Laveberg sitter i riksförbundets grupp för polisfrågor. Enligt honom ser det likadant ut på många håll i landet, antalet brottsoffer som informeras om att jouren finns, sjunker.

- Ja, det är en tendens ute i landet. Det är många poliser som glömmer bort att lämna den här informationen, polismannen är så inne i nästa ärende, så han glömmer bort att informera om brottsofferjouren. Tiden räcker inte till.

- Polisens arbete är fortfarande så gärningsmannainriktat att brottsoffren har kommit lite vid sidan om, säger Bengt Laveberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".