Lärare i Surahammar efterlyser mer stöd

Lärare och personal på grundskolorna i Surahammars kommun får inte det stöd som man behöver vid undervisning av barn med olika funktionshinder. Den kritiken kommer nu från rektorerna i kommunen.
Det är statliga Specialpedagogiska Institutet som sen förra årsskiftet har tagit över ansvaret för stöd till personalen på skolorna. - För ett och ett halvt år sen träffade vi representanter för nystartade SPI, och inget har hänt sedan dess. Det säger rektorn för grundskolan i Ramnäs, Louise Pedretti Ilkka till P4 Västmanland. Förut hade landstinget ansvaret för stöd till skolorna, när det gäller barn med olika funktionshinder. Men staten tog över det ansvaret för drygt ett år sen. I Surahammars kommun finns det flera exempel på skolor som inte får det stöd dom behöver. SPI är visserligen en ny organisation och det är begripligt men nu har det gått ett drygt år och behovet av SPI:s stöd är fortfarande mycket påtagligt i kommunen. Tanken är inte att SPI ska stå för regelrätt utbildning av lärare utan det handlar snarare om att föreslå lämpliga läroböcker, särskilda undervisningsmetoder, tips och råd för varje enskilt barn. - Våra lärare är mycket kompetenta, men det handlar om att de ska kunna känna sig säkra i till exempel en undervisningssituation, att det är okej att barnet reagerar på ett oväntat sätt. Det säger rektorn för grundskolan i Ramnäs, Louise Pedretti Ilkka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".