Polisen medveten om brister i information till brottsoffer

Polisledningen har inga svar på varför poliser ibland glömmer bort att informera brottsoffren om att brottsofferjouren finns som hjälp och stöd. Enligt brottsofferjourens egen statistik har antalet personer som skickas dit via polisen minskat med 25 procent det senaste året. Polisen har genomfört en egen utredning om hur brottsofferarbetet fungerar och hur det kan bli bättre, och polisintendent Per Ågren är medveten om bristerna.

- Det finns säkerligen ärenden där vi har kunnat göra ett bättre jobb, så är det ju. Men generellt så tror jag att vi har en bra fungerande verksamhet och det stöds ju den rapport som vi tagit fram, säger han till P4 Västmanland.

Polisens egen utredning får inte P4 Västmanland se i sin helhet än, eftersom den ännu inte presenterats för polisledningen. Men i en kort sammanfattning konstateras att polisen måste ha goda kunskaper om hur ett brottsoffer reagerar och vilka deras behov är. Polisen ska också skapa bra rutiner för hur ett brottsoffer ska bli bemött.

Polisen har en informationsplikt som innebär att de ska informera människor som är utsatta för ett brott om att brottsoffjouren finns där för att hjälpa och stötta dem. Om de tackar ja till hjälpen ska den sen gå via polisens egen brottsofferenhet vidare till brottsofferjouren som sen tar kontakt med brottsoffret. Men siffror från jouren i Västerås visar att antalet brottsoffer som förmedlats från polisen minskat med nästan 100 stycken, från 367 under 2006 till 272 förra året. Men Per Ågren har gott hopp om framtiden.

- Det är ganska uppenbart att vi under en lång tid varit mer fokuserade på brottsoffren än vad vi varit tidigare. Vi har en levande etisk debatt, vi har ett värdegrundsarbete, allt för att vi ska vara så professionella som möjligt. Men det innebär inte att polisen ska göra allt brottsofferarbete, säger Per Ågren till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".