Människosmugglare fick fängelse

Det blev fängelse för en av de två kinesiska kvinnor som åtalats misstänkta för att ha smugglat två kinesiska barn och två kinesiska ungdomar till Sverige. De två greps i Västerås i november. Kvinnan, en 33-åring som bor i Kina, fälldes för människosmuggling till fem månaders fängelse. Däremot friade Attunda Tingsrätt den andra kvinnan, en 43-åring bosatt i Västerås.

Det var i november förra året den 33-åriga kvinnan reste från Kina till Sverige tillsammans med ungdomarna och barnen. Enlig åtalet ska hon ha tagit hand om deras pass och talat om för dem hur de skulle bete sig när de kom fram. De båda ungdomarna försvann dagen efter ankomsten till Sverige och har inte återfunnits.

De två barnen, två pojkar som är 16 och 17 år, sökte asyl i Sverige och fick bo på ett av migrationsverkets transitboenden. Men polisen hade fattat misstankar och när barnen efter en tid rymde följde polisen efter. Pojkarna tog sig till en lägenhet i centrala Västerås där den 43-åriga kvinnan bor. Polisen omhändertog pojkarna och kvinnorna häktades och åtalades senare misstänkta för grov människosmuggling.

Men tingsrätten ser inga bevis för att den 33-åriga kvinnan haft något ansvar för de båda ungdomar som försvann dagen efter ankomst. Däremot fälls hon för människosmuggling av de barn som omhändertogs i Västerås. Den 43-åriga kvinnan som bor i Västerås frias däremot. Tingsrätten menar att det inte går att bevisa att kvinnan tagit emot barnen i annat syfte än ett rent turistbesök. Enligt tingsrätten ingår den här händelsen i en organiserad människosmuggling. Men den 33-åriga kvinnan som döms till fängelse bedöms inte ha planerat själva smugglingen, utan bara följt med barnen och fört in dem i Sverige. Hon fälls därför inte för organiserande av människosmuggling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".