surahammar

Boende för ensamma flyktingbarn öppnat

På måndagen startade det nya boendet för flyktingungdomar i Surahammar. Kommunen har sagt ja till att ta emot flyktingar som kommit ensamma till Sverige och i boendet kommer det att bo sex ungdomar mellan 15 och 18 år.

Surahammars kommunfullmäktige beslutade i december att säga ja till att ta emot flyktingbarm och unga som kommer ensamma till Sverige, och det har varit mycket att tänka på för att man ska kunna ta emot och hjälpa dem på rätt sätt, berättar Maria Boman som är samordnare för det nya ungdomsboendet.

- Dels hur vi ska introducera dem i samhället, men också hur vi ska bemöta dem på ett bra sätt, ta hänsyn till vad de har varit med om. Många har säkerligen traumatiska upplevelser med i bagaget, säger Maria Boman.

I Skinnskatteberg valde kommunen, i motsats till Surahammar, att inte ta emot ensamma flyktingbarn och ungdomar, eftersom de inte ansåg sig ha resurser till att klara av att genomföra mottagandet på rätt sätt.

- Det är klart att det är mycket som ska klaffa i slutändan. Det är mycket planerande och det kräver en hel del resurser att göra det här jobbet, det förberedande jobbet också, det är inte något som blir gjort i en handvändning. Sedan varför de har valt att inte starta, det kan inte jag uttala mig om, säger Maria Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".