"Okunskap orsak till missad information till brottsoffer"

Antalet brottsoffer som skickats till brottsofferjouren via polisen har minskat med 25 procent 2007. Enligt brottsofferforskaren Magnus Lindgren beror det här på okunskap hos poliserna. Man informerar inte om informationsplikten och vikten av ett samarbete med brottsofferjourerna på polishögskolan. Det är ett grundproblem, enligt Lindgren.

- Man kanske inte vet vad brottsofferjouren står för, man kanske inte ens känner till att det finns en brottsofferjour i kommunen. Man känner sig osäker i vissa fall, säger Magnus Lindgren.

- Sedan kommer man tillbaka till chefernas ansvar. Du behöver, som enskild polis, inte göra fel så många gånger om du får riktlinjer om hur du ska göra. Det vilar alltså ett stort ansvar på mellancheferna, bland annat de som granskar anmälningar.

- Ingen vill ju göra fel, alla vill göra rätt. Då måste cheferna ta sitt ansvar och rätta till det här beteendet, säger Magnus Lindgren till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".