västerås

Brister på Oxbackens servicehus

Servicehuset måste åtgärda en rad brister som uppdagades efter att en kvinna föll och skadades. Det har Socialstyrelsen beslutat efter att ha granskat händelsen. Kvinnan föll ur sin rullstol men fick inte vård förrän på eftermiddagen nästa dag. Hon hade flera frakturer.

Det var på kvällen den femte oktober förra året som den 85-åriga kvinnan, som bodde på Oxbackens servicehus, ramlade ur sin rullstor. Efter händelsen kontaktade personalen sjuksköterskorna i dygnetruntpatrullen en gång på kvällen och en gång på natten. På förmiddagen nästa dag kom en sjuksköterska och undersökte 85-åringen men beslutade att avvakta. Först senare på eftermiddagen skickades kvinnan, som fått mer ont, till lasarettet.

Där konstaterades att den 85-åriga kvinnan, som sedan tidigare led av hjärtfel, diabetes och njursvikt, hade högt blodsockervärde, var smärtpåverkad och hade såväl en höftfraktur, en axelfraktur som fingerfakturer. Kvinnans tillstånd försämrades och hon avled tre dagar senare på sjukhuset.

Efter händelsen har servicehuset förbättrat rutinerna. Men det är inte tillräckligt menar Socialstyrelsen och ställer krav på ytterligare åtgärder. Till exempel ska servicehuset skapa bättre ansvarsfördeling och rutiner så att pateinterna får en säker medicinsk bedöming.

Socialstyrelsen kräver också att fallskaderapporteringen blir bättre. Oxbackens servicehus ska senast den första april redovisa de vidtagna åtgäderna till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista