Västerås

Västerås Mälarcamping "privatiseras"

Västerås Mälarcamping som rustats upp för 33 miljoner kronor kan komma att privatiseras. Till sommaren 2009 är det tänkt att kommunen lämnar över ansvaret till någon annan.

Campingen togs över av Västerås stad hösten 2006 eftersom man inte var riktigt nöjd med den tidigare entrepenören. Dessutom ville man göra en upprustning så att Västerås skulle få en fyrstjärnig camping.

Sedan Västerås stad tog över campingen, som tidigare hette Johannisbergs camping, har man genomfört en stor upprustning. Man har byggt en ny receptionsbyggnad och en servicebyggand och området har rustats upp på andra sätt också, berättar Kjell Johansson, förståndare på Västerås Mälarcamping:

- Man kan säga att den är i princip byggd nästan från början. Vi har bytt alla avloppsrör här. Vi har dragit fram fjärrvärme. Vi har bredband, luftburen givetvis. Vi påbörjade då 2006, så det har gått fort, säger Kjell Johansson, föreståndare på Västerås Mälarcamping, till P4 Västmanland.

Den nya campingen invigdes i somras och nu återstår bara en del upprustning. Man ska till exempel bygga nya stugor.

Andreas Porswald (mp), ordförande för tekniska nämden, som ansvarar för campingen, säger till P4 Västmanland, att campingen inte tillhör kommunens kärnverksamhet och därför är det naturligt att någon annan sköter den.

Idag orsakar campingen också en förlust på över tre miljoner och genom att hitta en annan driftsform hoppas kommunen slippa stå för förlusten.

De alternativ som diskuteras är att verksamheten upphandlas, att man hyr ut anläggningen till en entrepenör, att driften upphandlas eller att campingen säljs. Det kan också bli så att personalen tar över genom så kallad avknoppning.

Kjell Johansson, förståndare på Västerås Mälarcamping, tycker att det är bra idé att kommunen släpper ifrån sig driften:

- Ja, jag tror faktiskt det. Det är något som gör att det är lättare att driva det i privat regi än att driva det i kommunal regi. Framför allt då när man ska till exempel handla in någonting. Det ska göras en upphandling och sådant och det kan ta rätt lång tid att göra de upphandlingarna men som privat så skulle man kunna ta ett snabbt beslut och köpa hem grejerna, säger Kjell Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".