Oro för ökad användning av antibiotika

Användningen av antibiotika ökar i landet och länet och ökningen är störst bland barn och unga. Det säger Carina Westberg sekreterare i läkemedelskommittén Västmanland.

Ökningen i länet ligger på 6-7 procent enligt statistiken från nationella Strama, samverkan mot antibiotikaresistens.

- I princip 40 procent av alla i Västmanland har fått antibiotika förskrivet i Västmanland under 2007, säger Carina Westerberg.

Inför den heldag om just antibiotika och antibiotikaresistens som ska hållas i Västerås den 3 april ska Carina Westberg kartlägga hur och var antibiotika används i länet.

- Lite grann att fokusera att såhär ser det ut idag och vill vi kunna använda antibiotika i framtiden så måste vi kanske begränsa det nu. De som använder mycket antibiotika har en hög resistens och då kan det dyka upp bakterier som man överhuvudtaget inte kan behandla med antibiotika, åtminstone inte i öppenvården och då måste man läggas in och man kanske får infektioner och det blir betydligt besvärligare, säger hon.

Enligt Strama minskar användningen av antibiotika enbart i landstinget Uppland. I alla andra landsting har man sett en ökning och Västmanlands län ligger på sjunde plats när det gäller de landsting där det förskrivs mest antibiotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".