Vårdcollege ska locka fler att arbeta inom vården

Västmanland ska få ett vård- och omsorgscollege. Det kommer behövas fler som arbetar inom vården i länet och därför har länets kommuner och Landstinget Västmanland nu enats om att skapa den här utbildningen.

- Det är egentligen ett nödrop. Arbetslivet ser att vi går mot en enorm personalbrist inom vård och omsorg som kan vara akut redan från 2015 och framåt, , säger projektledaren Anders Björnstig. Det är det vi hoppas att vi ska kunna åtgärda med det här projektet, säger han.

Utbildningen ska likna den som idag finns på omvårdnadsprogrammet, fast med mer samarbete med arbetslivet.

- Det är en mycket mer avancerad samarbetsform, mycket närmare arbetsliv och skola som utgår från arbetslivets behov på ett helt annat sätt än tidigare. Det utgår helt och hållet ifrån arbetslivets behov, enligt Anders Björnstig.

Vård- och omsorgscollege ska finnas på gymnasieskolor i Hallstahammar, Fagersta, Sala, Västerås och Köping, på distansutbildningar i alla länets kommuner och på Komvux.

Till hösten 2009 ska elever kunna söka till utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".