Enighet bland partierna i Västerås

De sju partierna i Västerås kommunfullmäktige ska gemensamt lämna in motioner till Svenska kommunförbundets kongress i maj.
Partierna vill att Kommunförbundet agerar tuffare mot staten, som allt oftare stiftar lagar som kommunerna måste följa utan att ge pengar för att finansiera reformerna. Så är det till exempel med de så kallade rättighetslagarna, t. ex LSS, lagen som reglerar stödet till funktionshindrade, tycker partierna. Ett annat exempel är det statliga bidraget till flyktingmottagandet, som inte täcker kommunernas kostnader. - Vi vill alla att Kommunförbundet blir en kamporganisation för kommunerna och agerar så att det blir klart att den som fattar beslut om reformer också finansierar dem, säger Elisabeth Unell, gruppledare för moderaterna i Västerås, till P4 Västmanland. Politikerna i Västerås vill genom sina motioner slå vakt om den lokala demokratin och självstyrelsen. - Vi kommunpolitiker får allt oftare bara se till att de beslut som andra fattat genomförs och ta konsekveserna av dessa. Det här kan på sikt innebära att intresset för politiken minskar, eftersom man ser att de lokala politikerna har allt mindre att säga till om, säger Elisabeth Unell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".