Turbinhuset vid Svartån i Västerås - längre upp i ån kommer inte aspen just nu.

Snart ska aspen få lättare att leka

Länsstyrelsen i Västmanland får sammanlagt 41,5 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket till miljövård.

600 000 kronor går till ett projekt som ska underlätta för aspen - en fiskart - att komma längre upp i åarna för att leka.

- Aspen försöker ju gå upp i vattendragen under våren för att leka, men den stöter ju på stopp ganska snart, säger Gunilla Alm, sötvattensbiolog på Länsstyrelsen i Västmanland.

Aspen är en fisk som är rödlistad, dvs en art som det finns för lite av, och den klassas som sårbar.

Nu ska Länsstyrelsen i Västmanland tillsammans med andra län runt Mälaren - Sörmland, Uppland och Örebro - gå igenom vattendragen som rinner ut i Mälaren.

Man ska se över var man skulle kunna ta bort - eller bygga förbi - vattenhinder, så att aspen kan ta sig upp i vattendragen för att leka.

I Svartån i centrala Västerås kommer aspen nu bara upp till Turbinbron, men om man byggde förbi den skulle fiskarna kunna ta sig upp till Falkenbergska kvarnen.

En konsult har redan fått i uppdrag att rita en möjlig fiskväg i Svartån.

- Även andra fiskar skulle kunna ha nytta av att kunna ta sig upp i Svartån, säger länsstyrelsens sötvattensbiolog Gunilla Alm, till P4 Västmanland.

16 miljoner av pengarna från Naturvårdsverket ska gå till att bilda nya naturreservat. Länsstyrelsen i Västmanland hoppas kunna bilda minst fem nya reservat i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".