Sala

Dödshot mot gymnasieskola

(Kl 05:28, uppdaterat kl 13.25)

Flera elever på Kungsängsskolan i Sala har fått hotelsebrev, med innebörden att minst tio elever på skolan snart kommer att dödas.

Brevskrivaren hänvisar till skottdramerna i USA och Finland. Under torsdagen kommer poliser att finnas på skolan.

- Det här var ett väldigt jobbigt meddelande för de elever som har fått och det och för alla andra också, säger rektor Björn Axelsson.

- Och det är svårt att förhålla sig: Är det ett allvarligt menat hot eller är det bara en lek?

- Men vad som är helt klart för oss är att det är en människa som ropar på hjälp. Så här gör man inte, så här skämtar man inte, säger Björn Axelsson till P4 Västmanland.

Hotelsebreven låg i elevernas skåp, och hittades vid lunchtid på onsdagen.

Brevskrivaren skriver bland annat:

”Jag kommer att döda minst tio elever i den här skolan, jag lovar er. Och sen ska jag ta livet av mig själv.”

I breven står att det kommer att hända snart, och att det kommer att finnas en video att se på Youtube.

”Jag kommer att göra mig känd över hela världen”, skriver den anonyma brevskrivaren.

Texten är skriven på dator och likalydande i alla breven.

Skolan polisanmälde hotelsebreven under onsdagen, och de berörda eleverna - som alla går på det det naturvetenskapliga programmet - fick prata med skolpersonal om det inträffade.

- Det aär bara skitsnack, någon som bara vill ha uppmärksamhet tror Emil Sandberg, elev på skolan.

En annan elev säger att det troligen är någon som är frustrerad, säkert någon som går här på skolan. Men man ska nog inte oroa sig alltför mycket, men man ska ha det i bakhuvet.

Matilda Lövström tycker det är mycket obehagligt.

- I går trodde jag det var ett skämt, men när jag läste lappen fick jag rysningar, säger hon.

Enligt Kungsängsskolans rektor Björn Axelsson fick eleverna välja om de ville stanna i skolan resten av skoldagen eller gå hem.

Under torsdagen kommer lektionerna att hållas som vanligt, men skolan ska hålla informationsmöten klockan 08.15 och 11.00.

Rektorn tror att många elever kommer att stanna hemma.

Vakthavande polisbefäl Johan Lindevret säger till P4 Västmanland att man samrått med skolan, och att det under torsdagen kommer att finnas poliser på Kungsängsskolan i Sala.

Det är okänt vem som kan ha skrivit hotelsebreven.

Hotbrevet:

”Kära NV!

Jag tänker skriva till er några söta rader. Ni har säkert hört talas om skottdrama i Finland o USA. Och ni har säkert trott att ni är säkra i lilla ksk, men inte nu längre. Jag har planerat det här för länge sen. Jag kommer att döda minst tio elever i den här skolan, jag lovar er. Och sen ska jag ta livet av mig själv.

Ni tror säkert att jag är sjuk i huvud, men det finns anledningar. Så jag tänkte meddela er först, för ni är framtidens genier. Det kommer att hända snart, så vänta bara. Jag försöker inte skrämma er, trust me. Ni kommer att se en video av mig i Youtube snart. Jag kommer att göra mig känd över hela världen. Jag hör av mig”.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".