Lärare på högskolan sexuellt trakasserade

Samtidigt som allt färre studenter vid Mälardalens högskola upplever att de blivit utsatta för sexuella trakasserier så har utvecklingen gått åt andra hållet när det gäller den kvinnliga personalen. Det visar den senaste diskrimineringsenkäten vid högskolan.
Andelen studenter som upplevt sig sexuellt trakasserade nära nog halverades och den jämförelsevis redan låga andelen manliga anställda som upplevt sextrakasserier minskat också kraftigt de senaste tre åren. Men samtidigt ökade alltså andelen kvinnliga anställda som upplevt att de utsatts för sextrakasserier. Från 10 till 13 procent. Och i de flesta fall var det andra anställda på samma institution som låg bakom trakasserierna. Vanligast var att de kvinnliga anställda utsattes för anspelningar, gester, och kommentarer om utseende och kropp. I mindre utsträckning förekom också sextrakasserier via e-post och telefon, tafsande och konkreta förslag om sex. I undersökningen tillfrågades alla drygt 800 anställda vid högskolan och 1 500 elever. Och svarsfrekvensen var förhållandevis hög.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".