Samarbete ska prägla nya kyrkliga friskolor

Västanfors församling i Fagersta vill starta friskolor även i Västerås och Eskilstuna. Redan idag driver Västanfors församling en grundskola i Fagersta.

Även skolorna i Västerås och Eskilstuna är tänkta att bli årskurs 1-6, men eftersom ansökan till Skolverket inte är inskickad ännu så kan undervisningen starta tidigast hösten 2009.

De nya skolorna startas för att församlingen ska kunna bibehålla kvalitén på undervisningen i Fagersta. Det handlar om samarbete, säger kyrkoherde Henrik Rydberg:

- Chanserna att ha de bästa lärarna ökar ifall man har en större skola eller ett större sammanhang, säger Henrik Rydberg.

Skolorna ska alltså samarbeta i ett slags nätverk, men ändå vara självständiga. Profilen blir naturvetenskap och teknik.

- Ifall barnen från början kan tycka att det är intressant och spännande områden, då kommer de i framtiden inte vara utbildade till arbetslöshet, utan då kommer de att klara sig här i världen, säger Henrik Rydberg.

Västanfors församling har nyligen fått klartecken från skolverket att starta förskola på Skälby i Västerås. När det nu även finns skolplaner är Skälby ett av områdena som församlingen undersöker. Församlingen har tidigare lagt ett bud på Skälbyskolan, som drivs av Citykyrkan. Men affären gick om intet, eftersom Citykyrkan sa nej. Nu lutar det alltså trots allt åt att Västanfors församling kommer att driva förskola och skola på Skälby.

Enligt Henrik Rydberg beror det på att det finns en efterfrågan bland föräldrar i området. Församlingen tar även hjälp av två personer som tidigare var pastorer i Citykyrkan, men som nu lämnat församlingen. Det är Samuel Strömgren och Björn Nordén.

- De är konsulter nu och hjälper oss och arbetar åt oss i Eskilstuna och Västerås för att vi ska kunna komma igång med den här verksamheten, säger Henrik Rydberg till P4 Västmanland.