400 år gamla poletter återfunna

Unika så kallade ”brukspoletter”, som bland annat användes i Sala silvergruva för 400 år sen, har hittats i Växjö. Poletterna var stulna och efterlysta över hela världen. När de stals var värdet på samlingen upp mot 400 000 kronor.

De nära 200 poletterna som nu hittats stals ur ett kassaskåp vid ett inbrott på ett kontor på Linnégatan i Växjö i oktober. Poletterna är runt 400 år gamla och kommer från gamla svenska bruk som Stora Kopparberg, Sala silvergruva och Höganäs, där en del av arbetarnas lön på betalades ut i poletter och användes som betalning.

En del av poletterna är de enda av sitt slag i världen och finns alltså inte ens i rikets nationalsamling. Och efter det här inbrottet så trodde polisen att det var just poletterna som tjuvarna var ute efter.

Samlaren som blev bestulen säger att det är blandade känslor nu när de återfunnits. Han är glad att få de tillbaka, men samtidigt har väder och vind förstört en del av mynten och det verkar också som att tjuvarna försökt utvinna metall ur de, en del är också repade och delade i bitar. Det har gjort att värdet på samlingen minskat, och inte längre ligger uppmot 400 000 kronor, säger mannen.

Snart kommer han få tillbaka sin samling, men först ska poletterna och lådan de hittades i undersökas av polisens tekniker, men det kan bli svårt att hitta de skyldiga.