Hallsta och Sura närmar sig ännu mer

Planerna på närmare samverkan mellan Hallstahammars och Surahammars kommuner håller sakta på att ta form. Det gemensamma kunskapscentret för vuxenutbildning har redan startat, och nästa område där de båda kommunerna hoppas på samarbete är IT.
- Vi ska lägga fram ett förslag den 5 maj, hur det konkret kommer att se ut vet vi inte i dag, men där hoppas vi föreslå att våra kommuners IT-avdelningar ska samarbeta närmare. Det säger Lars Lundin, Surahammars utredare, till P4 Västmanland. I fjol delade staten ut 890 000 kronor till de båda kommunerna för ''främjande av samverkan mellan kommuner ... med befolkningsminskning'' som det står i direktiven. - Det här pågår över hela landet, och är en del i en stor samhällsomvandling som vi ännu bara kan ana resultatet av, säger han. Diskussionerna mellan Surahammar och Hallstahammar har pågått i drygt ett år. Och med tanke på det kan det verka förvånande att det inte finns fler konkreta förslag. Men det tar tid att förändra så stora organisationer som kommuner säger Lars Lundin. - Det är som den berömda ketchupflaskan, först händer ingenting, och sen ingenting, och till slut händer allt på en gång, säger han. IT-avdelningarna och kompetenscentrum är just nu de områden där diskussionerna har kommit längst. Andra områden som kan bli aktuella för gemensamma lösningar är bibliotek, löneadministration och fakturering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".